RS iDea, iDea Kontrol Kartı, iDeaSim ve O-BOT kullanarak Robotik Proje Geliştirmek için İlk Adımlar:
Yönergeyi takip etmeye başlamadan önce bilgisayarınızda, Masaüstünde ‘Robotsan’ ya da dilediğiniz bir isimde yeni bir klasör oluşturup, dosyaları ve programları aynı klasör içinde saklamanızı öneririz.
1.Adım |
Robotik Proje Geliştirme sürecinde başlangıç noktası robotlardan beklenilen görevlerin belirlenmesidir. Belirlenen görevlerin robotunuz tarafından yapılabilmesi için robotik çalışma algoritmalarının robotlar tarafından anlaşılabilecek şekilde hazırlanabileceği bir bilgisayar yazılımına ihtiyaç vardır.
RS iDea, kodlar ya da diğer bir deyişle özel şifreli talimatlara ihtiyaç duymadan, Türkçe olarak algoritmaların hazırlanmasını sağlayan bir görsel programlama yazılımıdır. Projelerinize başlarken öncelikli olarak bilgisayarınızın işletim sistemi ile uyumlu bir RS iDea yazılımının bilgisayarınıza kurulması gerekir.
Robotsan Bilgi Havuzu bağlantısından uygun iDea yazılımı indirilmelidir.
- Windows 10 işletim sistemi için: iDea v2.1
- Windows 10 dışındaki diğer Windows işletim sistemleri için: iDea v2.21 (Windows 10 versiyonu)
RS iDea şu an için yalnızca Windows işletim sistemi ile uyumlu çalışabilmektedir.
RS iDea’nın kurulumu, genel özellikleri ve kullanım detayları ile ilgili olarak Robotsan Bilgi Havuzu bağlantısındaki iDea Görsel Programlama (Akış Diyagramı ile programlama) Kılavuzunu indirip, inceleyebilirsiniz.
Robotunuzun verdiğiniz görevi gerçekleştirebilmesi için çevresinden görevi ile ilgili bilgileri toplayabilmesine uygun algılayıcılara ihtiyacı vardır. Algılayıcılar
Hazırlanan algoritmaya göre algılayıcılardan toplanan bilgileri değerlendirerek göreve uygun eyleyicilere ( Işık ve Ses Üreticiler, Eyleyiciler ) aktaran bir ana kontrol sistemine ihtiyaç vardır. RS iDea Kontrol Kartı bu amaçla geliştirilmiş, mini bir bilgisayardır. RS iDea Kontrol Kartı’nın teknik özellikleri ile ilgili detaylar için Robotsan Bilgi Havuzu bağlantısındaki iDea Kontrol Kartı dokümanını incelemelisiniz.
2.Adım |
Hazırlanan algoritmaları gerçek ortamda robot kontrol kartlarına aktarmadan, doğruluğunu ve yeterliliğini test etmek için ROBOTSAN tarafından 3 Boyutlu simülasyon ortamı RS iDeaSim hazırlanmıştır. iDeaSim kurulumu için Robotsan Bilgi Havuzu bağlantısından iDeaSim v1.11 dosyasını indirmelisiniz.
Ayrıca RS iDeaSim yazılımının özelliklerini ve nasıl kullanılacağınız anlamak için aynı bağlantıdan iDeaSim- Kullanım Bilgileri v1.11 dokümanını indirip, incelemelisiniz.
3.Adım |
Bilgisayarınızda RS iDea kullanarak hazırlanan algoritmaların, robot kontrol kartı RS iDea Kontrol Kartına yüklenebilmesi için kontrol kartının USB kablosu ile bilgisayarınıza bağlanarak, harici bir cihaz olarak bilgisayarınıza tanıtılması gerekir. Bunun için Kurulum Bilgileri bağlantısından iDea Kontrol Kartı Nedir? sunumunu incelemelisiniz.
4.Adım |
RS iDea Kontrol Kartının bilgisayarınıza tanıtılmasından sonra kontrol kartı bağımsız bir robot kontrol birimi olarak kullanılmaya hazır demektir. Eğer Robot kontrol kartı hareketli bir platform içerisinde kullanılmak istenirse, varsa O-BOT Plastik Gövde Kurulumu bağlantısından yararlanarak gerçekleştirilip, gezer kit O-BOT şeklinde kullanılabilir.
Robotik projelerinize göre ihtiyaç duyulacak, RS iDea ve iDeaSim ile uyumlu algılayıcı (Algılayıcılar ) ve eyleyiciler (Işık ve Ses Üreticiler ve Eyleyiciler ) robotsan ürünleri arasından seçilip kontrol kartına bağlanarak, projelerinizde kullanılabilir.
5.Adım |
Artık “Robot teknolojilerinin kullanıldığı projeler” üretebilmek için çalışmaya başlamaya hazır hale gelinmiş demektir. Bu aşamada eğitim programları Robot Bilim Eğitimleri bağlantısı kullanılarak, adım adım tecrübe kazanılmaya başlanabilir.
6.Adım |
ROBOTSAN bileşenleri kullanılarak yapılmış binlerce projenin örneklerini görmek için Proje Örnekleri bağlantısı ya da TÜBİTAK Robot Bilim Projeleri bağlantıları ziyaret edilebilir.
Not: Türkiye’nin farklı bölgelerinden “Robotsan ürünleri kullanıcıları “ ile ilgili haberlere ulaşmak için Robotsan Facebook sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Projelerinizi ve görüşlerinizi bekliyoruz, kolay gelsin!